Det vi komponerer

Vi setter sammen det vi sanser og vekter det mot den vi føler vi er. Våre livssituasjon, opplevelser, erfaringer, våre og andres fortellinger – alt dette er med på å definere hvem vi er.

Det er din egen oppfatning av virkeligheten du komponerer. Ditt syn på samfunnet rundt deg. Ditt syn på andre mennesker.

Vi komponerer oss selv inn i vår egen virkelighet. I møtet med andre er det annerledes. Vi kan planlegge og se for oss hvordan vi skal møte andre. Skal eg være tøff i tryne? Skal eg smile og ta det med det gode? Skal eg overse han/hun? Skal eg vise følsomhet?

Men møtet med andre lar seg ikke styre av et pre-komponert forløp. Møtet med andre er uforutsigbart og full av improviserte øyeblikk. Vi kan øve og forestille oss hvordan slike møter blir, men aldri helt kontrollere situasjonen.

På sosiale medier er det annerledes. Her har vi kontroll. Her kan vi velge å gå inn eller tre ut alt ettersom. Her kan vi velge å være en annen enn den vi egentlig er. Her kan vi lyve. Her kan vi kontrollere komposisjonen/virkelighetsbildet på en helt annen måte.

Det fine med å være komponist er at vi stadig kan komponere nye virkeligheter. Vi kan revidere tidligere virkelighetsoppfatninger og vi kan lage nye virkeligheter som står i kontrast til det vi komponerte i går. Ikke minst kan vi komponere oss inn i hvordan det er å være noen andre.

For et år siden hadde jeg premiere på DET KOMMER TIL Å REGNE – Glenn Erik komponerer virkeligheten. Selvsagt var det mye av meg og mitt i konsertforestillingen, men spørsmålet var om et hyper-subjektivt prosjekt som denne kunne si noe om OSS?

Som komponist er hovedoppgaven min å lage best mulig musikk. For å klare det må eg være kritisk. Eg må være åpen for andre måter å gjøre ting på. Eg må bygge møysommelig min musikk, være insisterende på det eg tror på og samtidig hele tiden være i bevegelse, korrigere mitt syn på hva som er sant. Og komponere nytt, igjen og igjen.

En komponist skaper, omskaper og gjenskaper seg selv hver eneste dag. 

Sånn er det med oss alle.

Denne bloggen vil sakte men sikkert fylles med tekster om hva jeg tenker om min egen og andres musikk. Her vil jeg også fortelle om hvordan jeg ser på tilværelsen og om ulike observasjoner og filosofiske refleksjoner. Ikke minst vil bloggen inneholde politiske og aktuelle meningsutbrudd.

Musikk handler om liv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s